čtvrtek 27. srpna 2015

Temnou chodbou - Lois Duncan

Tahle kniha je tak trošku mimo můj čtenářský záběr, ale někdy to chce změnu J


Autor: Lois Duncan
Originální název: Down a Dark Hall
Série: -
Nakladatelství: BARONET
Počet stran: 172

Oficiální anotace:
Šestnáctiletá Kit Gordyová nastupuje se smíšenými pocity do prestižní internátní školy na americkém venkově. Při prvním pohledu na Blackwoodské sídlo ji proti její vůli zaplaví pocit úzkosti, nicméně je... rozhodnutá se s tajemnou atmosférou budovy smířit, přestože se v nedaleké vesnici šušká, že v sídle straší. 
Ke Kitinu úžasu jsou ke studiu přijaty už jen další tři dívky, v nichž se záhy probudí mimořádné umělecké nadání, k jakému předtím neměly sklony, a Kit pronásleduje noc co noc líbezná, ale vtíravá hudba, jíž se nedokáže zbavit ani ve dne. Když se připojí podivné, znepokojující sny, začnou se ztrácet dopisy, které studentky posílají svým blízkým a kamarádkám, a personál sídla podá hromadnou výpověď, dívky si uvědomí, že něco není v pořádku...



Hlavní hrdinkou je šestnáctiletá Kit, kterou její čerstvě vdaná matka veze do internátní školy a poté se svým novomanželem odjíždí na líbánky po Evropě. Kit se do internátní školy moc netěší. Původně se přihlašovala se svou dlouholetou kamarádkou, ale ta nebyla přijata, přestože je to premiantka třídy. Kit se snažila matku přesvědčit, aby mohla jet s nimi a nebo zůstat doma a navštěvovat místní školu, ovšem nebylo jí to nic platné. Blackwoodská internátní škola se prezentuje jako skvělé vzdělávací zařízení s individuálním přístupem ke studentům. 
Už první pohled na majestátní sídlo vyvolá v Kit zvláštní stísněný pocit. Působilo přímo zlověstně. 


Jaké překvapení potom Kit čekalo, když zjistila, že spolu s ní byly přijaty pouze tři další studentky a učitelský sbor se skládá pouze z jednoho profesora, majitelky školy a jejího syna, absolventa konzervatoře. Také, že v sídle nemají telefony signál a není k dispozici internet. Zpočátku ale vypadá vše normálně, dívky mají individuální výuku a ve svém volném čase dělají úkoly.
Až dokud se u jejích spolužaček nezačnou objevovat zvláštní schopnosti. Lynda najednou maluje jako rozená malířka, její plátna s krajinami jsou úchvatná. Sandy se ráno budí s tužkou v ruce a napsanou básní vedle sebe a Ruth je chodící matematická encyklopedie. I Kit se dějí zvláštní věci, zdají se jí sny, kde slyší složité hudební árie ... a přitom na hodině hudby je ráda, když zahraje bezchybně stupnici, budí se čím dál tím unavenější. Navíc na ní čím dál tím víc dopadá temnota celého prostoru, který je její novou internátní školou. Temná chodba osvětlená pouze jedinou žárovkou, stíny, které vidí v oknech, malba, která jí zmizela ze zamčeného pokoje, personál, který dal hromadně výpověď, dopisy, na které jí nechodí žádné odpovědi a ty dopisy, které jí přijdou, působí dojmem, jakoby ona sama žádný neposlala ... a ty zvláštní sny ... Kit si začne klást otázku, co za tím vším je? Proč jsou tady zrovna ony čtyři? Co je spojuje, že složitými přijímacími testy prošly zrovna ony? 


Tahle knížečka je celkem útlá a myslím, že to byl hlavní důvod, proč jsem s ní z knihovny odešla. Obvykle si nepůjčuji mně úplně neznámé tituly. Ale musím říct, že kniha nebyla tak špatná. Hlavní hrdinka Kit na mě působila velmi sympaticky, to jak se zachovala, aby dopřála matce zasloužený odpočinek pro velmi těžkém období ... přes počáteční vzdorovitost si poté slíbila, že si pobyt na Blackwoodu užije a bude se snažit být tam šťastná. Líbilo se mi, jak autorka vykreslila jednotlivé postavy a hlavně prostředí, kde se děj odehrával. Tu temnou chodbu vedoucí do pokojů dívek jsem viděla úplně živě J
Jen rozuzlení a samotný závěr - tady to bylo na můj vkus příliš uspěchané. I po závěru knihy mám pořád v mysli soustu otázek, na které není odpověď. Působí to na mě možná trošku otevřeně ... ?
Takže moje doporučení vypadá asi následovně: pokud nejste zrovna fanoušek do detailu propracovaných příběhů, kde se zápletkou prokousáváte přes stovky stran knihy, tak ano, tohle je pro vás ideální. Knihu bych zařadila mezi psychothrillery s prvky fantasy pro nenáročné čtenáře. 


Moje hodnocení:   75 %







Žádné komentáře:

Okomentovat