středa 5. srpna 2015

Chceš-li s mužem býti ... musíš s ním i výti ...? - Alena Jakoubková





Autor: Alena Jakoubková
Originální název: Chceš-li s mužem býti ... musíš s ním i výti ...?
Série: -
Nakladatelství: MOBA
Počet stran: 248


Oficiální anotace:Příběh o nešťastném manželství, z něhož zdánlivě není úniku. Salome se provdá za ďábelsky přitažlivého muže, Adama, z velké lásky, sotva oslaví osmnácté narozeniny, a to navzdory rodičům. Společně odchází z rodného města do Prahy, Salome se vzdá vysněného studia na univerzitě a nachází si práci. Jenomže Adam se jí mění před očima. Z okouzlujícího mladíka se stává neurvalý a nespolehlivý sobec. Ještě že má Salome své přátele, kteří ji neopouští ani v nejtěžších chvílích. Nyní se musí rozhodnout, jestli bude i po mnohých zklamáních nadále stát po Adamově boku, nebo do svého života pustí nového muže, který o ni vytrvale usiluje.






Salome je osmnáct let, právě odmaturovala na gymnáziu a byla přijata ke studiu medicíny na Karlově univerzitě. Její rodina je finančně velmi dobře zajištěna, dokonce patří k místní smetánce, jejich život je pohodlný.
Ale Salome miluje Adama a chce si ho vzít.
Charakter Adamovy postavy poznáte hned. Se Salome doslova manipuluje a jelikož pochází z chudších poměrů, slibuje si od sňatku, že si polepší, budou bydlet u rodičů Salome, kteří je budou živit a podporovat.
Skutečnost je ovšem jiná. Rodiče Salome se sňatkem nesouhlasí a rozhodnutím své dcery nenastoupit na vysokou školu jsou zděšeni. Salome se tedy musí rozhodnout, buď nastoupí na studia a sňatek odloží s tím, že rodiče ji budou plně podporovat nebo se vdá, ale v tom případě může rovnou zapomenout, že by se svatby účastnili nebo ji platili a jakkoliv jim přispívali na živobytí. Salomina přítele zkrátka odmítají přijmout do rodiny. Vidí, že se jejich dcera řítí do záhuby, ale s jejím rozhodnutím nedokážou nic udělat. A tak se Salome vdá sama, pouze za podpory třech dobrých kamarádek a jejich přítelů.
Že je láska slepá? Ano – Salome je toho příkladem. Při čtení jsem kroutila hlavou, jestli je možné, aby sebou nechala takhle manipulovat a neviděla, jaký ve skutečnosti Adam je … Ale ano, věřím, že to takhle chodí. Salome byla Adamem okouzlena, viděla jen jeho zevnějšek, byla šťastná, že si tenhle pohledný chlap vybral právě ji a tak neviděla tu jeho vnitřní zlou stránku.
Sice Adama pořád upozorňovala na to, že na nějakou podporu jejích rodičů můžou zapomenout, ale on si myslel, že když uvidí, že jejich dcera neustoupí, nakonec povolí a přijmou ho … a on bude mít pohodlný život.
Pomalu se blížíme k okamžiku, kdy se Salome začne všechno hroutit a objevuje Adamovu pravou tvář, násilnickou povahu a dokonce i jeho kriminální minulost. Okolnostmi jsou přinuceni odstěhovat se do Prahy a pár dní přežívat po nádražích, než se Salome podaří sehnat bydlení, které by si mohli dovolit. Rychle si najdou práci, ale ani tak není jejich soužití idylické, musí žít hodně skromně, peněz mají pomálu. Adam je stále podrážděný a vše dává Salome za vinu – to její rodiče jim nechtějí pomáhat, přitom mají peněz dost.

Víc už příběh rozvádět nebudu, nerada bych prozradila něco, co následně docela ovlivní další děj knihy, určitě si jí přečtěte, nebudete se nudit. Stylem psaní mi kniha hodně sedla, příběh krásně plynul a pořád se něco dělo, takže jsem jí přečetla během dvou večerů. Obdivovala jsem Salome (i přes její počáteční naivitu), jak se se vším poprala a i přesto, že už si později uvědomovala svojí chybu, dokázala si poradit sama. Dospěla z hýčkané slečinky v úspěšnou mladou ženu. Úžasné bylo sledovat její vztah s kamarádkami z rodného města, jediné co bych trošku vytkla, byl poněkud uspěchaný závěr. Tam by moje romantická dušička chtěla trošku víc …

Knihu jsem měla půjčenou z knihovny, od této autorky je to první, kterou jsem četla a určitě ne poslední.

Moje hodnocení:   90 %

Žádné komentáře:

Okomentovat