úterý 15. září 2015

Čtyři vteřiny rozhodnou - K. A. Tucker

Na knihu Čtyři vteřiny rozhodnou jsem se hodně těšila, autorka si mě získala hned prvním dílem a je úžasné, že na pokračování nemusíme čekat tak dlouho a celá série spatří světlo světa do konce roku. S Cainem jsme se setkali už v předchozích dílech, působil tak trošku tajemně, tak jsem byla opravdu zvědavá na jeho příběh.






Autor: K. A. Tucker
Originální název: Four Seconds to Lose
Série: Ten Tiny Breaths, díl třetí
Nakladatelství: BARONET
Počet stran: 440

Oficiální anotace:
Cain Ford zasvětil poslední léta pomoci ženám, které zaměstnává ve svém striptýzovém klubu. Touží zbavit se dávného pocitu viny, ale zvolil opravdu správnou cestu, když obětoval vlastní osobní život? Charlie Rourkeová potřebuje zmizet ze světa a začít nový život, pokud nechce zemřít násilnou smrtí nebo skončit ve vězení – jenže jí přijde do cesty nečekaná překážka: láska, která ohrozí nejen ji, ale i muže, který pro ni znamená všechno.












Cain má za sebou těžké období dospívání, udělal nějaká rozhodnutí, jejichž následky si dodnes vyčítá a snaží se s nimi žít, být lepším člověkem a hlavně pomáhat … v jeho případě coby majitel striptýzového klubu převážně děvčatům, která se dostala do tíživé životní situace. U něj mají jistotu, že s nimi bude dobře zacházeno, umožní jim vydělat si peníze (v mezích zákona) a překlenout tak těžké životní období, než se znovu postaví na nohy. Cain se svými striptérkami v zásadě nenavazuje jiné vztahy než na úrovni zaměstnavatel vs. zaměstnankyně. Kdysi si dovolil k jedné z dívek cítit něco víc a mělo to tragické následky. Proto si udržuje náležitý odstup … až dokud se neobjeví Charlie …

Charlie vyrůstala se svou matkou v ne zrovna ideálních podmínkách. To se však změnilo, když se její matka znovu vdala a obě se najednou ocitly v přepychu. Ovšem její matka zanedlouho zemře při porodu a Charlie zůstává sama se svým nevlastním otcem Samem. Ten ji vychovává jako v bavlnce a náležitě si ji hýčká, Charlie žije s pocitem, že je chtěná, milovaná … z tohoto pohádkového snu Charlie na prahu dospělosti procitne, když ji Sam začne zapojovat do svých „obchodů“, Charlie si záhy uvědomí, je s ní celou dobu jen manipuloval, aby ji mohl poté takovýmhle způsobem využívat. Když začíná být situace nebezpečná, Sam Charlie „uklidí“ do Miami, zajistí ji novou identitu, ale ani tady nemá Charlie klid a Sam ji brzy opět zapojuje do dění.
Charlie si uvědomuje, že se potřebuje od Sama dostat pryč nebo skončí v tom lepším případě ve vězení, v tom horším mrtvá. Ale to není tak lehké, protože od těchto lidí se jen tak neutíká. Rozhodne se tedy, že potřebuje začít někde jinde, znovu, jako úplně jiný člověk, aby jí už nikdy nenašli … ale nejprve potřebuje našetřit dostatek peněz. A tak se ocitne v Cainově klubu a v situaci, která jí není zrovna příjemná. V rámci taneční školy sice absolvovala kurzy tance u tyče, ale ocitnout se před svým publikem takřka nahá je něco úplně jiného a děsí ji to. I tak se jí podaří působit před Cainem naprosto profesionálně a i když ji značně přitahuje, uvědomuje si, že city si nemůže dovolit, ne v její situaci, kdy potřebuje za nějakou dobu „zmizet“ z povrchu zemského. Stejně je na tom Cain, Charlie ho fascinuje, přitahuje, ale je zásadový a jeho tanečnice jsou pro něj tabu. Přesto neodolá a na Charliina vystoupení se chodí dívat … přestože to nikdy dříve nedělal … Charlie, aby překonala svoje předsudky z práce, kterou dělá, se do tance vžije, bere to jako svoji roli … a tančí jenom pro svého šéfa … a i když se tomu oba bránili, objevují probouzející se city jeden ke druhému.


"Cain pootevře rty, ale nevydá ani hlásku a oči se mu rozšíří na jednu, dvě, tři, čtyři vteřiny."



Tahle kniha mi přišla úplně jiná než předchozí díly ze série. Ono vlastně každá z knih je odlišná, jen tady mi to přišlo takové víc „dospělejší“ … V celé knize se střídá vyprávění z pohledu Caina a Charlie, to se mi hodně líbilo, více tak proniknete do hlavních postav, jejich myšlenek. Začátek knihy měl pro mě trošku pomalejší rozjezd a  vybavuji si, že s tím jsem měla problém u všech dílů. Ale po pár stránkách už se dostavila ta známá euforie a já četla … a četla …. a četla J

Setkáváme se i s postavami z předchozích dílů, je úžasné, jak je celá série hezky propojená a celá parta se nám pěkně rozrůstá. Těším se, až ji budu moct doplnit o Benův příběh. Jen doktor Steyner mi tady trošku chyběl.










"Ten obličej, tělo, jsou dost úchvatné, aby nebylo vidět muže pod nimi. 
Ironií osudu si začínám myslet, že to, co se skrývá pod vnějším povrchem, je možná ještě krásnější."









Moje hodnocení:   95 %

1 komentář:

  1. Další skvělá recenze! Já mámdoma zatím jen první díl ale už dopředu celkem tuším, že celou sérii budu mít v oblibě :-)

    OdpovědětVymazat