neděle 17. července 2016

Z donucení - Simona Ahrnstedt

Odolali byste, kdyby vám v knihovně byla nabídnuta kniha s tak krásnou obálkou? Miluji syté barvy ... a ta modrá ...  Takže jsem ani nečetla anotaci a knihu si půjčila. A co že se mi to vlastně dostalo do ruky? 

Autor: Simona Ahrnstedt
Originální název: Betvingade
Série: -
Nakladatelství: Brána
Počet stran: 304

Oficiální anotace: 
Vášnivý milostný příběh zasazený do malebného prostředí tajemného a středověkého Švédska, plného rytířů a starobylých hradů.V nebezpečné době 14. století, kdy si nikdo nebyl ničím jist a ženská čest byla nade vše, je mladá a krásná Illiana, dcera bohatého statkáře, omylem unesena před příjezdem krále. Rytíři nevalné pověsti Markusi a pravé ruce krále, člen jeho družiny přivede omylem Illianu místo ženy, se kterou má rytíř strávit noc. Když Markus zjistí, že má před sebou jinou ženu, rozhodne se odvézt Illianu zpět k jejímu otci. Cestou se však potkají s Illianinými bratry a jeden z nich nešťastnou náhodou zemře. Od této chvíle přebírají nad životem Illiany a Murkuse vládu intriky a královská diplomacie....Někdy je i pro nejstatečnějšího rytíře nejtěžším bojištěm láska.



Illiana, dcera velmože Henrika, byla omylem unesena zrovna když se koupala v odlehlém jezírku uprostřed lesa, kam nikdo obvykle nechodí. Panoš Philipp ji přivezl rytíři Markusovi, ale ten od něj chtěl vdovu, která s ním koketovala pohledem, když dorazil se svou družinou do vesnice a ne tuhle nijak extra krásnou a drobnou dívku. Illiana se ocitla v ošemetné situaci, u jezera se nestačila obléci a před Markusem stanula nahá, zakrytá jen záplavou svých plavých vlnitých vlasů. Markus - králova pravá ruka a statný bojovník - se ovšem zachová čestně a rozhodne se Illianu odvézt na dvorec jejího otce. Cestou se však dostanou do bitky s Illianinými bratry, kteří se mylně domnívají, že jí hrozí nebezpečí a Markus v sebeobraně nešťastnou náhodou způsobí smrt jednoho z bratrů. 
Celá situace se rázem změní. Henrik, Illianin otec  vycítí příležitost a donutí Markuse zaplatit za újmu, kterou způsobil a navíc se s Illianou oženit. Nadšení z toho samozřejmě nejsou ani jeden, ale když pokyn přijde od samotného krále, není cesty zpět. 
Po rychlé svatbě se s celou družinou vydávají na sever, do Markusova hradu, kde má v plánu ji odložit a dál se věnovat službě králi a boji ve jménu svého vládce. 
Na této cestě je čekají nelehké situace, intriky, ale i okamžiky sblížení ... a kdo ví, jak to s Markusovými plány "odklidit" Illianu stranou dopadne J

Ano - je to tak. Historická romance. A ty já vůbec nečtu. Období Jude Deveraux nebo Bertrice Small mám už dávno za sebou. 
A možná proto se mi kniha tak líbila, byla to změna. Ale nejen to. Autorka zasadila celý příběh do úžasného prostředí, nezvyklého ... Švédsko, 14 století, období mnoha bitev a vzpour a intrik, období, kdy král vládl svým velmožům na jejich dvorcích. Období, kdy čest a poslušnost ženy byla hodně důležitá. Autorka skvěle vykreslila jak nehostinnost a ponurost tohoto období a prostředí, ale i tu malebnou severskou přírodu plnou lesů, jezer nebo měst či hradů. Zkrátka ideálně nakombinováno a mně se kniha moc líbila J






Moje hodnocení:   95 %

1 komentář:

  1. Ta obálka je dokonalá! Nejprve jsem myslela, že to je Alenka v říši divů :D
    na knihu jsi mě nalákala a já po ní musím mrknout :-)

    OdpovědětVymazat