pátek 17. července 2015

Můj život u sousedů - Huntley Fitzpatrick

Můj život u sousedů patří ke knihám, které jsem neměla v plánu si koupit a ani číst. Ale musím říct, že jsem ráda, že mi byla v knihovně "podstrčena" a přečetla jsem si jí ...


Autor: Huntley Fitzpatrick
Originální název: My Life Next Door
Série: Můj život u sousedů, díl první
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 372


Oficiální anotace:
Garrettovi jsou všechno to, co Reedovi nejsou – hlasití, chaotičtí a láskyplní. A Samantha Reedová nemůže odolat a každý večer tuto úžasnou rodinu pozoruje ze svého střešního okna a touží být jednou z nich…… až jednoho letního večera za ní vyšplhá Jase Garrett. Jak dopadne jejich první láska? Vše je téměř dokonalé až do okamžiku, kdy se stane něco, co změní celý Samanthin svět. Musí se náhle rozhodnout a zvolit si, kterou z obou rodin zachrání.


Myslím, že v žánru Young adult je tohle velmi podařená kniha. Líbila se mi a to už nějakou tu dobu nepatřím mezi cílovou skupinu čtenářů.
V knize se seznámíte s dvěma naprosto odlišnými rodinami a způsoby života. Sedmnáctiletá Samantha žije se svou o rok starší sestrou a matkou v naprosto spořádané domácnosti. Jejich matka udržuje tuhle "spořádanost" na takové úrovni, že to až hraničí s posedlostí. Všechno má své místo a najít někde nějaké smítko je téměř nemožné. Takže když se do jejich sousedství přistěhují Garrettovi, jsou jí tak trochu trnem v oku. Garretovi mají osm dětí a jejich domácnost je poněkud chaotická. Neřeší posekaný trávník ani věci povalující se po zahradě.
Když Samanthina sestra odjede za letní brigádou a její matka je coby kandidátka zaneprázdněná volební kampaní, Sam si zkracuje volné chvíle sledováním života Garrettovic rodiny. Z okna svého pokoje vidí tu vazbu, která mezi nimi je, jak jsou sehraní a pomáhají si, ta "rodinnost", která tam je tak hmatatelná a kterou Sam od své matky nezná.
Jednoho dne za ní vyleze Jase a pozve ji mezi ně. Sam se seznamuje se všemi členy rodiny, kteří ji hned přijmou mezi sebe a občas začne vypomáhat paní Garrettové s hlídáním nejmenších dětí. Zanedlouho se mezi Sam a Jasem začne vytvářet něco víc než je přátelský vztah. Budete svědky jejich čisté rozkvétající mladé lásky. Ovšem i zde se vyskytne něco, co jejich idylku pokazí a Sam se ocitne na rozcestí. Postaví se za svou matku a bude tou Sam, která dělá, co se od ní očekává, jako tomu bylo doposud? A dokázala by s tím vůbec žít? 
Víc už prozrazovat nebudu, knihu si přečtěte, určitě za to stojí. Na jednu stranu je to taková pohodovka, ale na druhou stranu je zde spousta vážných témat. Čte se skvěle, ani se nenadějete a budete skoro u konce ... 
Jsou zde skvěle vykreslené i vedlejší postavy, hodně jsem si oblíbila Tima a vývoj jeho charakteru, o něm by měl být následující díl, tak jsem na něj docela zvědavá. A rozhodně musím zmínit malého George, ten si mě svou dětskou bezprostředností naprosto získal.
Jedinou výtku bych měla ke konci knihy, byl celkem uspěchaný a i mi to přišlo takové moc "hopem" vyřešené ... až nereálné ...

A protože mě George opravdu bavil, neodpustím si krátký úryvek ... 
George vykulí oči.
"Tohle jsou cigarety?"
Tim vypadá trochu zaraženě.
"Jo. Můžu si tu zapálit?"
"Ale když budeš kouřit, tak umřeš. Zčernaj ti plíce, pak se celý scvrknou a nakonec umřeš."
George má v očích slzy.
"Neumírej, já to nechci vidět. Jednou jsem viděl, jak umřel Jaseův křeček. Celej ztuhnul a oči měl otevřený, ale už v nich nebyly světýlka."
Timovi ztuhnou rysy a prosí pohledem Jase o radu, ale ten mlčí.
„Sakra," zakleje Tim a zastrčí cigaretu zpět do krabičky. Postaví se, přejde k bazénu a skočí do vody.
George se otočí na mě: „A to bylo ano, nebo ne?“







Instinkt ti poví, komu věřit. Lidé ho mají stejně jako zvířata, jen ho neposlouchají. Ale to neznamená, že neexistuje.



2 komentáře:

  1. Tuhle knížku už jsem také četla a moc se mi líbila, příběh jako takový pár malých nedostatků měl, ale jako celek to byla velmi vydařená kniha! :))

    OdpovědětVymazat