sobota 25. června 2016

Jeden plus jedna - Jojo Moyes

Venku jsou 35-ti stupňová vedra ... a já v 35. týdnu těhotenství. Co jiného můžu dělat, než být zalezlá někde v chládečku s knížkou. Z knihovny jsem si přinesla dvě super knížky, takže přede mnou byla vyhlídka víkendu plného písmenek. 


Autor: Jojo Moyes
Originální název: One Plus One
Série: -
Nakladatelství: IKAR
Počet stran: 360

Oficiální anotace:
Představte si, jak by mohl vypadat příšerný život: manžel vás opustil a rodině nepřispívá ani penny. Vašeho syna puberťáka šikanují a dcera, jež je matematický génius, má sice možnost nastoupit na prestižní školu pro nadané děti, ale vy si to zkrátka nemůžete dovolit. Už jen nákup školní uniformy by znamenal pořádnou díru do rozpočtu – a co teprve školné… Seznamte se, přesně takový je ve zkratce život Jess Thomasové.
Jednoho dne se však Jess přihodí zvláštní věc. V taxíku najde svazek bankovek, který patří arogantnímu milionáři Edu Nichollsovi, u něhož doma Jess uklízí. Žádný balík to sice není, pro Eda bezesporu jen pár drobných, nicméně pro Jess by ony peníze znamenaly řešení problému. Jinak zásadová žena se impulzivně rozhodne, že si peníze ponechá a využije je pro svou dceru. V té chvíli ještě netuší, jak jí jejich majitel následně změní život… 



Jess je sedmadvacetiletá mladá žena, která se stará o svou dceru Tanzie a manželova syna s předchozího vztahu Nicka. Jenom ten manžel ovšem chybí - rodinu před dvěma lety opustil, vrátil se domů k mamince, aby se zotavil z předchozích pracovních neúspěchů a vyléčil se z deprese. Jess se snaží udělat pro své děti maximum, pracuje jako uklízečka a po večerech si ještě chodí přivydělávat do místního baru, coby barmanka. Finančně jsou na tom velmi špatně a jen tak tak přežívají, Nicka neustále šikanují jeho spolužáci bydlící hned vedle, takže podlitiny a sem tam nějaký šrám, nejsou ničím neobvyklým. Zastání se ovšem Jess nikde nedomůže, je to slovo proti slovu. Stejně tak Jess nezmůže nic, když se naskytne příležitost poslat Tanzie do speciální školy, kde by zúročila své matematické nadání. Sice jí poskytnou devadesáti procentní stipendium, ovšem i těch deset procent je na Jess strašně moc. A tak se jednou stane, že veze z baru taxíkem domů opilého Eda Nichollse, který je zcela bez sebe a poté na cestě domů objeví v taxíku finanční obnos, který mu vypadl z kapsy. Prvotní instinkt jí sice velí peníze vrátit, ale nakonec to všechno dopadne jinak a zanedlouho se Jess spolu s Tanzie, Nickem a smradlavým, chlupatým a věčně slintajícím psem Normanem ocitnou v zánovní Audině pana Nicchollse, který je veze na sever do Skotska, aby se Tanzie zúčastnila matematické olympiády, jejíž hlavní výhrou je pět tisíc liber, které by vyřešily prvotní náklady na studium na prestižní matematické škole.

"Někdy, říkala si, je život řada překážek, které je prostě jen potřeba zdolat, možná pouhou silou vůle."



Ještě se mi nestalo, že bych se u této autorky zklamala a nejinak je tomu u Jeden plus jedna ... mimochodem - docela jednoduchý početní příklad na to, že v knize máme tu čest poznat malého matematického génia J
Kniha je psána hned z několika pohledů. Střídají se části vyprávěné Jess a části vyprávěné Edem. A sem tam se objeví také kousíček z pohledu Tanzie a Nicka. Kniha je bohatá na různorodé charaktery a jak je u Jojo zvykem, jsou skvěle vykreslené. 
Od začátku příběhu nemůžete jinak, než obdivovat Jess za její odhodlání a víru v lepší zítřky. Její postavu si zamilujete, úžasné bylo vidět, jak se z umírněné smířené ženy dovedla přeměnit v dračici, která je ochotná udělat cokoliv, pro svoje děti. 
Stejně tak malá Tanzie s těmi jejími výpočty, algoritmy a statistikami. Úplně jsem jí viděla, s těmi jejími brejličkami a velkým chlupatým psem po boku ...
V knize se spojují dva světy - ten Jessiin, plný starostí o finanční situaci její rodiny a přesto tak plný lásky. A potom ten Edův, který je sice finančně dostatečně za vodou, ovšem to neznamená, že v životě našel lásku a rodinnou pohodu.
Já mohu knihu jedině doporučit. Setkáte se v ní s Jednou ženou a Jedním mužem. Také s Jednou holčičkou a Jedním klukem ...  kteří mají Jednoho psa a vydají se na Jednu cestu ... a ta jim Jednou provždy změní život J







Moje hodnocení:   100 %







1 komentář:

  1. Super recenze! U této knihy jsem chvíli váhala, zda se do ní pustit, ale tvá recenze mě docela přesvědčila ke koupi :-)

    OdpovědětVymazat