neděle 20. září 2015

Aspoň trochu normální - Trish Dollerová

Nebyla na mém seznamu knih, které jsem chtěla koupit .... narazila jsem na ní náhodou .... a naprosto si mě získala!





Autor: Trish Dollerová
Originální název: Something like normal
Série: -
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 200


Oficiální anotace:
Když se Travis vrátí domu z mise v Afghánistánu, zjistí, že jeho rodiče se rozvedli, bratr mu přebral přítelkyni a ukradl auto. A navíc ho pronásledují noční můry, v nichž stále dokola vidí smrt svého nejlepšího přítele. Zdá se, že jeho život je úplně v troskách. Pak ovšem potká Harper, svou dávnou kamarádku ze střední školy, s kterou se začne prodírat minovým polem rodinných problémů i posttraumatické poruchy. A konečně se zdá, že život by mohl být aspoň trochu normální. Travis suchý humor, smysl pro čest a povinnost i schopnost věřit v životě v to dobré, z něj dělají neobyčejného a neodolatelného hrdinu. Trish Dollerová, autorka knihy Kde hvězdy stále září, se tentokrát pustila do neobyčejně aktuálního tématu. Ale z pozice mužského vypravěče se jí ho podařilo uchopit poutavě, zajímavě, ale ne pateticky. Příběh o tom, že i v sebehorší situaci nesmíme ztrácet naději a že život je vlastně krásný.


Teprve devatenáctiletý Travis se vrací z mise v Afghánistánu. Setkání s rodinou je poněkud rozpačité a Travis se cítí nesvůj. Jeho vztah s otcem je stejně odtažitý, jako když odjížděl, ale nic jiného ani nečekal poté, co se rozhodl nejít v otcových šlépějích a budovat si sportovní kariéru, jak si otec představoval. Jeho bratr chodí s jeho nyní už bývalou přítelkyní, ale o tom se krátce před návratem dozvěděl ... a všechno zachraňuje jeho maminka, která je šťastná, že má svého syna živého doma. Je až horlivá a snaží se všemožně zajistit, aby se Travis cítil doma dobře. 
To však není tak jednoduché, Travis, který se vrátil, už není ten samý, jaký před rokem odjížděl. Válka ho psychicky poznamenala, v noci se mu zdají děsivé sny, ve kterých se vrací do válkou zmítané země a ve dne vídá svého kamaráda, který mu zemřel v náručí. Do toho všeho potká dávnou kamarádku Harper, které před lety svým způsobem ublížil a způsobil, že i ona musí žít ve stínu své minulosti. Travis se pokouší znovu získat její důvěru, ale to nebývá tak jednoduché ...




Neskutečné, kolik pocitů ve mně dokázala zanechat tahle celkem útlá kniha. Autorka dokázala vykreslit Travisovi válečné zážitky a jak se s nimi vyrovnával tak, že mě z toho mrazilo. Přesto kniha nesklouzla přímo do této válečné tématiky, je tam toho tak akorát, abyste měli představu, čím si vojáci na misích prochází. Úžasné byly dialogy mezi mariňáky, jejichž kamarádství byla navázána za neobvyklých podmínek. 
A do toho všeho je zasazena rodící se láska ... znovuzískání důvěry ... vyrovnání se s minulostí, přijmout ji takovou jaká je a nechat jí za sebou ... žít normální život.
Tahle kniha je tak živá ... realistická ... emotivní ... a já ji mohu jen doporučit J













Moje hodnocení:   100 %

Žádné komentáře:

Okomentovat