pondělí 17. srpna 2015

Černé lži - Alessandra Torre

Po přečtení anotace k této knize jsem očekávala klasický milostný trojúhelník, trošku mě ale dostal hned samotný Prolog, který v mých očích vrhl na hlavní hrdinku ne příliš dobré světlo. Na čtení jsem se začala vyloženě těšit … měla jsem před sebou dlouhou čtecí noc.




Autor: Alessandra Torre 
Originální název: Black Lies
Série: -
Nakladatelství: Fantom Print, Mystery Press
Počet stran: 288





Oficiální anotace:
Layana Fairmontová vyrostla obklopená luxusem. Životním stylem svých rodičů sice odjakživa pohrdá, bohužel je ale na nejlepší cestě propadnout se do stejného snobského stereotypu. Dokud nepotká Branta, jenž obrátí její svět vzhůru nohama.

Brant Sharp je počítačový génius a miliardář, skrývá však temné tajemství. Tajemství, které by mohlo ohrozit nejen jeho vztah a budoucnost s Layanou, ale i vše, co za svůj život vybudoval. Když Layana procitne z pohádky a odkryje Brantovu masku, přijde o vše, čemu věřila.

A tehdy vstupuje do jejího života Lee. Bezstarostný, mnohdy hrubý a zároveň neskutečně sexy. Lee je Brantovým pravým opakem. Dohromady tvoří dokonalou bytost a Layana rozehrává nebezpečnou hru.

Může doufat v budoucnost s mužem, kterého miluje, a zároveň získat i toho, po němž touží?



Hned na začátku se seznámíte s hlavní hrdinkou Layanou. Vyrůstala v přepychu a život měla předem nalinkovaný. Její rodiče hledí spíš na společenské dekórum, než na to, že je to jejich dcera. Takže nějaké mateřské city nebyly obvyklé. Layana se proto těšila, až se osamostatní, vybere svěřenecký fond a začne žít podle svého. Svým způsobem může působit jako zhýčkaná slečinka, která jen profituje z lehce získaného jmění, ale mně nepřišla až tak snobská. Ano, do konce života by neměla zapotřebí pracovat, ale přesto se věnuje charitě, sama se aktivně zapojuje do činností souvisejících s chodem dětských domovů charitativní organizace, kterou vlastní. Takže na mě působila lidsky, empaticky … když už ona měla takové štěstí a nemusí řešit existenční problémy, pomáhá alespoň těm, kteří takové štěstí neměli.

Na jednom charitativním večírku protká charismatického Branta Sharpa. A přestože neměla v plánu nějak rozvíjet jakékoliv vztahy a doposud měla známosti spíš na jednu noc, krátkodobé, najednou je všechno jinak. Vnímá, že Brant jí nebere jen jako zbohatlickou slečinku, ale vidí její pravé já, to co skrývá pod povrchem a před ostatními kryje pečlivě nasazenou maskou se strojeným úsměvem.

Brant Sharp se ke svému miliardovému majetku dopracoval sám. Coby počítačový génius to ovšem neměl až tak lehké. Jeho schopnosti byly objeveny, když byl ještě malý chlapec a tak školní vzdělání absolvoval z většiny v domácím prostředí. Neměl žádné přátele a byl pod dohledem své rodiny, která se ho snažila a stále snaží udržet v bezpečné vzdálenosti od jakýchkoliv vztahů. O vše se mu stará sestra jeho matky Jillian. Tím vším je míněno, jak chod jeho podniku, tak jeho rozptýlení. Když jsem četla, jak mu jeho rodina najímala prostitutky, přišlo mi to totálně zvrácené. Ve společnosti je známý tím, že na sex si platí „profesionálky“, ale jemu to přijde naprosto normální, vlastně nic jiného nezná.

Jillian byla první, komu byl jejich počínající vztah proti srsti a také hned Layanu kontaktovala a žádala jí, aby jejich vztah ukončila, protože on na vztahy není … a až na to ona sama přijde, mohla by tím jenom napáchat škody a ublížit mu. To ovšem na Layanu mělo přesně opačný účinek …

Tak tedy začíná jejich vztah, který je pro oba něčím novým. Layana po čase začne zaznamenávat jeho časté výpadky, kdy zapomene na jejich schůzky, ruší jejich plány a odůvodňuje je svojí prací. Vše je dovršeno, když objeví, co se za tím vším skrývá a je tím šokovaná, neví jak s tím naložit … A jak už to tak bývá, v tomto okamžiku vstupuje na scénu druhý muž – Lee.

Pro Layanu je naprosto neodolatelný, pravým opakem Branta, který k ní je až příliš starostlivý a opečovává ji. Okatě s ní flirtuje, nebere si servítky, působí na ni „animálně“. A ona mu také hned propadá.




Více už prozrazovat nebudu, tohle byl okamžik, kdy jsem Layanu za její chování naprosto odsoudila. Nedovedla jsem pochopit, jak je možné, že se jí Brant najednou tak omrzel. Ten Brant, který se k ní choval jako k pokladu …. a skočí do náruče takovému „vidlákovi“, jakým byl Lee. Kam se podělo to jejich vzájemné souznění? Najednou z ní v mých očích byla snobská umanutá mrcha. V momentě, kdy hrozilo, že nedostane to co chce, nebude po jejím, chovala se jako posedlá. A to všechno kvůli Leeovi.



Autorka celý příběh podává velmi poutavě. Kapitolu umí ukončit tak, že jsem neměla šanci, abych si řekla „Tak a teď pokládám knihu a jdu něco dělat.“ Navíc v určité fázi jsem měla pocit, že s další kapitolou se „to“ konečně už dozvím, ale kdepak. Jak mě tím autorka štvala :) …




Takže jsem byla pořád zamotaná v jednom kolotoči nezodpovězených otázek. Co je s Brantem špatně? Proč jeho rodina nechce, aby měl trvalý vztah? On sám kladl velký důraz na uspokojení ženy a i Layana to viděla (tedy spíš cítila). Je snad něco špatně s jeho sexualitou? Chvíli jsem i zvažovala problém s jeho psychikou, ale hned jsem to zavrhla … Vedl tedy snad dvojí život? Co opravdu dělá, když zapomíná na jejich schůzky a ruší jejich plány?









No musím uznat, že mě autorka dostala. Zápletka je nápaditá a tuhle knihu v mých očích odlišuje od ostatních v tomto žánru. Při čtení se ve mně vystřídalo spousty různých emocí - hlavně tedy k Layaně - od sympatií, přes vztek až po pochopení. Erotické scény nejsou až tak přehnané a do celého příběhu pěkně zasazené. A závěr? Nebo spíš rozuzlení ... Všechny ty drobné náznaky najednou dávaly smysl, všechno do sebe najednou perfektně zapadalo. Celkově velmi čtivá kniha a já ji mohu jen doporučit.




"Jen do toho. Odsuďte mě. Nemáte ponětí, co moje láska obnáší. 
Miluju dva muže. Spím se dvěma muži.
Jestli si myslíte, že tenhle příběh znáte, tak jste na omylu."







Moje hodnocení:   99 %

3 komentáře:

  1. Výborná recenze =) Knihu určitě seženu =)
    http://fantasyalatriel.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Hezká recenze a doplněná ale fakticky pěknými fotografiemi! tak bravo! :)

    OdpovědětVymazat